gyógyszerbiztonság2_1

Miért olyan fontos a gyógyszerbiztonság?

Tapasztalataim a gyógyszerbiztonság előnyeiről

Mint cukorbeteg sokszor kemény helyzet számomra az élet és főleg az egészségüggyel kapcsolatos dolgok. Sokszor problémát okoz a gyógyszerek beállítása, a megfelelő kezelés megtalálására. Számunkra már az étkezés is kihívást jelent, és persze az önellenőrzés sem kellemes összetevője az életünknek. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy van mégis egy olyan megoldás, ami egy kicsit könnyebbé teszi mindezt? A gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos vizsgálatokról, a farmakológiáról beszélek, amely gyakorlatilag minden ember számára könnyebbé teheti nem csak a gyógyulást, a mindennapi kezeléseket, de még a megelőzésben is nagy segítségünkre lehet.

A gyógyszerbiztonság első lépései

Amit le kell szögeznem, hogy a gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos vizsgálatok nem csak kifejezetten krónikus betegeknek jelentenek hatalmas áttörést, hanem gyakorlatilag minden egyes ember számára. Az egészségügyben mindannyian részt veszünk már az első pillanattól kezdve egészen az utolsóig. Évente többször is látogatjuk a különböző gyógyintézményeket a legkülönbözőbb problémákkal, amelyekre hatásos gyógymódot várunk az orvosoktól és persze gyors megoldást szeretnénk. Lehetőleg vissza kelljen mennie az embernek egy második alkalomra. De mit teszi ezt lehetővé? Talán éppen a gyógyszerbiztonság a mi megmentőnk.

gyógyszerbiztonság2_3

Mielőtt azonban rohannánk elvégeztetni a vizsgálatot vagy éppen bezárnánk ezt a kis írást, mondván butaság az egész, érdemes egy kicsit jobban megérteni, mit is jelent pontosan a gyógyszerbiztonság. Maga a kifejezés arra utal, hogy a gyógyszerek kibocsájtása szabványok alapján történik, vigyáznak arra, hogy ne kerüljenek nem megfelelően működő vagy hatástalan, esetleg éppen káros termékek a gyógyszeriparba. Az egész azonban nem ilyen egyszerű, minden gyógyszer rendelkezik mellékhatásokkal, amelyek néhány embernél vagy minden esetben megjelennek. Kérdezhetnénk az utóbbi esetében, hogy akkor mégis mi értelme van forgalomba hozni ezeket a szereket? Nos, sajnos néha a gyógyítás sem tökéletes, és a kisebb rosszat kell választanunk a nagyobb probléma helyett. Most főleg az esetleges mellékhatásokról lesz szó és a különböző hatóanyagokról, amelyek lehetővé teszik, hogy többféle szervezet is tudjon megfelelő kezelést kapni az adott problémára. Honnan tudja azonban, hogy melyek lesznek ezek a hatóanyagok, milyen mellékhatások várhatók nála egy-egy kezelés során és hogyan biztosíthatja be magát a gyógyszerallergia ellen?

Mindez a személyre szabott gyógyszerbiztonság tényében nyilvánul meg, amely ma már mindenki számára elérhető néhány ezer forintért. A lényege, hogy az örökítőanyagot a vérből megvizsgálják, elemzik és annak segítségével tudnak megállapítani számos betegségre való hajlamot, gyógyszerérzékenységet, hatóanyagokra való reakciókat és még sorolhatnám. Ez mindenki számára hasznos információcsomagot jelent, ami akár az egész életére kihathat az embernek. Hogy miért? Mert az eredmények kézhezvételétől kezdve megváltoztathatja az életmódját, hogy megelőzze az adott betegségeket. A legjobb benne, hogy csupán egyszer kell elvégeztetni, amiért igazán megéri megvizsgáltatni akár már a gyerekeket is, hiszen az örökítőanyag az élet során sosem változik. Ez azt jelenti, hogyha a gyermekünk már fiatalabb korában a kezében foghatja ezt a papírt, akkor a gyógyítása sokkal egyszerűbb lesz az egész élete során.

gyógyszerbiztonság2_2

Kiknek ajánlott a személyre szabott gyógyszerbiztonsági vizsgálatok elvégeztetése?

Bárkinek a világon! Minannyian betegek leszünk néha és kezelésre szorulunk, amit szeretnénk gyorsnak és hatékonynak betudni. Ami az életkort illeti, ahogy azt már mondtam, az egészen fiatal gyerekektől kezdve bárkinek jó döntés lehet a vizsgálat, akár még ajándékba is adhatjuk szeretteinknek, akiket szeretnénk biztonságban tudni még hosszú ideig. Idősebb korban szintén sok előnnyel jár a személyre szabott gyógyszerbiztonság. Ilyen korban általában már néhány gyógyszert szednie kell az embernek, amiket nehéz lehet összeegyeztetni, főleg egy újabb betegség megjelenése esetén, ami több nap kórházi megfigyelést is igényelhet. Az ember azonban szereti élni a saját életét, így gyorsan menne is a dolgára. És ha a kezében van ez a gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos papír, ez lehetségessé is válhat a legtöbb esetben.

A gyógyszerbiztonság hatásköre

Bolondság lenne persze azt mondani, hogy a gyógyszerbiztonsági vizsgálatok minden egyes problémára megoldást nyújtanak. Azonban a jó hír, hogy a lista egyre bővül, így bátran készíthetjük a tesztet, hiszen folyamatosan újabb információknak kerülhetünk a birtokába a saját testi egészségünk területén. Jelenleg is azonban egy hosszú listáról van szó, amely azokat a gyógyszertípusokat tartalmazza, amelyeknél a hatásos kezelést a személyre szabott gyógyszerbiztonság elősegítheti. Ilyen például a gyulladáscsökkentők szedése, az antibiotikumos kezelés, amelyre egyébként is sokan érzékenyek, a cukorbetegeknek is, mint én hatalmas segítséget jelent ez a lehetőség. Számomra nagyon értékesnek bizonyult, ezért mertem ezt a kis laikus összefoglalót írni a hasznosságáról, hogy minél több emberhez eljusson ennek a lehetőségnek a híre.