ruhatisztito-arak-pic3

Ruhatisztító árak: tényleg egy vagyonba kerülne a kényes anyagok tisztíttatása?

Ruhatisztító árak a szolgáltató függvényében

Természetesen a ruhatisztító árak erősen függenek attól, hol található maga a tisztító, mennyire hirdeti magát prémium kategóriás szolgáltatásként, s mennyire összetett szolgáltatásokat kínál. Minél eldugottabb ruhatisztítót találunk, minél messzebb a belvárosotól, annál kedvezőbben alakulnak majd a költségeink. Vagy mégsem? Itt jön képbe az, hogy a szolgáltató milyen magasra teszi a lécet.  Valaki, aki sokat költött a lehető legjobb tisztítógépekre, arculati elemekre és reklámra, sokkal drágábban fogja ezeket felajánlani annál, aki megelégszik a régi gépekkel, régebbi technológiákkal és kiépült ügyfélkörével. Az utóbbi még nem jelenti azt, hogy féltetnünk kéne tőlük sok pénzért vásárolt textiljeinket, mert a régi jó bevált dolgokra sokan esküsznek – közöttük én is. Ugyanannyi eséllyel teszik tönkre például a kristályköves estélyinket a prémium szolgáltatók, mint azok, akik szerényebb üzletpolitikát folytatnak. Többnyire odafigyelés kérdése az egész. Kártéríteni pedig egyikük sem szeret, s nem fogja kikényszeríteni ezeket a szituációkat. Ha bizalmatlanok vagyunk, akkor járjuk körbe a vállalatot vélemények után kutatva. A vásárlók nem fogják a rossz élményeiket szépíteni, azonban ne felejtsük el, hogy balesetek még a legjobbakkal is történhetnek. Egy rossz vélemény még nem jelenti azt, hogy az adott szolgáltatót megbízhatatlan lenne. Több rossz komment viszont már aggodalomra adhat okot.

ruhatisztito-arak-pic2

Ruhatisztító árak a szolgáltatás függvényében

A ruhatisztító árak nem csak a szolgáltatón, hanem az általunk kínált szolgáltatáson is múlik, meg persze azon, nekünk melyikre van szükségünk. Egy modernebb tisztító technológia bizonyára mindenhol drágábban vehető igénybe, hiszen ezeket már sokkal összetettebb berendezésekkel végzik, ami a vállalkozó számára extra befektetést is jelent. Az árát pedig így vagy úgy vissza kell hoznia, s erre az árakban is találatunk „utalást”. De nem csak a technológia határozza meg azt, mennyit fizetünk a végén, hanem az is, mivel érkezünk oda. Egy vörösborral batikolt, rézgombos selyeminggel sokkal többet kell bajlódni, mint egy gyapjú télikabáttal. Utóbbi gyakorlatilag rutinmunka a téli szezon után. Előbbi pedig egy igencsak extrém esetnek minősíthető. A belefektetett idő, alapanyag és munka arányos a végösszeggel.

És ne feledkezzünk meg a darabszámról sem. A ruhatisztító árak annál magasabbak, minél több ruhára vonatkoznak. Előfordulhatnak olyan üzletek, ahol kilóval számolják, de ezek nem tudom itthon mennyire elterjedtek. Eleve azt javasolják a határon belül működő tisztítók tulajdonosai és munkatársai, hogy csak reménytelennek tűnő esetekben érdemes hozzájuk fordulni. Tipikus reverse marketing. Például több helyen olvastam, hogy a ruhába ragadt rágót otthon ingyen és bérmentve megtudjuk oldani, nem kell rögtön hozzájuk rohannunk. Na igen, de ha ismeretlen terepre tévedünk, akkor lehet, hogy több kárt okozunk, mint hasznot, úgyhogy, ha bizonytalanok vagyunk, akkor ne engedjünk a „nyomásnak”, és kérjük a profik segítségét.

Ruhatisztító árak kontra veszteség

Van az a helyzet, amikor a szó szoros értelmében pénzkidobás beadni a textilt ruhatisztítóba.  Az előző bekezdésben már fejtegettem kicsit a témát, de ott egy nagyon szerencsétlen helyzetet hoztam fel, aminél simán belefér az, hogy áthárítjuk a munka oroszlánrészét másra. Viszont azokkal a foltokkal, amelyeket a mezei mosószerek is kiszednek, teljesen felesleges náluk kopogtatnunk. A ruhatisztító árak sohasem olyan kedvezőek, mint a hagyományos mosás és a közhiedelemmel eltérően még csak nem is környezetkímélő ez a szokás. Tehát nem eco-friendly.  Ne ringassuk magunkat ebbe a tévhitbe! Ha valaki zöldként hirdeti magát és azt ígéri, hogy kiszedi a motorolaj foltot a pólóinkból, akkor ebben vagy abban, de hazudik. Van, amivel a természetes vagy természetesnek tűnő módszerek nem bírnak el – s ezek főleg a mesterséges anyagok által okozott szennyeződések.

ruhatisztito-arak-pic1

Magas ruhatisztító árak mellett mit tehetek?

Elfogadod vagy feladod a ruhaneműt, szőnyeget, akármit. Tényleg csak ez a két választás van. A magas ár eleve relatív. Ha költségesnek találunk egy szolgáltatást, nézzünk körül, valóban drága-e, vagy csak a pénztárcánkhoz mérten tűnik annak. Ha a konkurens céget is hasonló árlistával dolgoznak, akkor bizony az utóbbiról van szó. Ez senki hibája. Nem hibáztatható a szolgáltató ezért, mert meg akar élni abból, amibe eleve nagyon sok pénz fektetett be, de az ügyfél sem, amiért bizonytalan. Ha a többihez képest magasak a tisztító árai, akkor vagy valami nagyon modern hely, vagy egyszerűen el van szállva. Az ilyenek egy nagyon szűk, de annál mélyebb zsebű célcsoportot céloznak be, s ebbe lehet, mi nem tartozunk bele. Semmi gond! A tőle jobbra lévő tisztító is ugyanolyan megfelelő, megbízható, s cserébe még gazdaságosabb is.