mosdokagylo-pic4

Szokatlan megoldások és a mosdókagyló?

Intelligens megoldások és a mosdókagyló?

Okos csapokról már sokat hallottunk. A fürdőszobai intelligens megoldások egyre nagyobb teret hódítanak meg. Sőt, nem csak a fürdőszobában, de otthonunk bármely helyiségében ott lehetnek és megkönnyítik az életünket. Okos mosdókagyló nem létezik – még. De milyen jó lenne. 

Semmi értelme? Minden okosítás így kezdi a pályafutását. Mi értelme a hűtőnek, ami leltárba veszi a benne található élelmiszereket? Honnan tudja, mit veszünk ki, anélkül, hogy belenyúlnánk a rendszerbe? Mégis sokan pénz és időt fektetnek bele. Az okos csapok legalább spórolnak nekünk a vízzel. Mit tudna akkor az okos mosdókagyló? Mondjuk megtartani a kiengedett víz hőmérsékletét. Jelezni, hogy a vízben milyen komponensek találhatók. Lefertőtleníti önmagát. Jelzi, ha túl sok vizet használunk, s leadja az információt a csapnak, ami kikapcsol. A lehetőséget tárháza igazából végtelen. Ezek egytől egyik olyan találmányok, amelyek nélkül lehet létezni. De minek, ha elérhető áron hozzájuk férünk? Megkönnyítik az életünket, és olyan dolgokra vigyáznak helyettünk, amikre talán nem gondolnánk. Így viszont a mindennapjaink részévé lesznek. 

mosdokagylo-pic1

Amikor beírtam a keresőbe, hogy intelligens mosdókagyló, akkor egyébként egy játékot dobott ki elsők között, ami megtanítja a kicsiket a napi mosakodási rutinra. Ez szintén egy nagyon szuper ötlet kisgyermekes családoknak, viszont hosszú távon nincs szükség rá. Legfeljebb kiegészítőként tudna működni, annak viszont tökéletesen!

Szempontok a mosdókagyló kiválasztásánál

Ha okos megoldások kapcsán merül fel a mosdókagyló, akkor leginkább a térigénye kerül szóba. A gyártók és a tervezők egyre inkább arra törekszenek, hogy minél kisebb helyen is kényelmesen használható mosdókat dobjanak piacra. De virágzik a dizájn területe is, ugyanis egyre nagyobb az érdeklődés a különböző stílusok iránt. Már nem luxuscikk egy a megszokottól eltérően kinéző mosdó, ezért az emberek sem sajnálják az efféle befektetéseket. 

Jó szembesülni azzal, hogy az ízlés pozitív irányba mozdul el, s nem elégszik meg mindenki a legolcsóbb megoldással. Minél szélesebb körben lesz igény ezekre a termékekre, annál többen tudnak majd hozzájutni. Persze így is lesz az a bizonyos termékkategória, ami a luxus iránt vágyókat fogja kiszolgálni, de ez lényegtelen abból a szempontból, hogy nem kell az emberek többségének alkut kötnie, ha otthona esztétikájáról van szó.

Mosdókagyló: praktikusság vagy dizájn?

Néha választani kell. A hétköznapi életben, családi házakban egyértelműen a praktikusság és a tartósság a szempont. Már nagyon ízlelés mosdókagyló darabokat kaphatunk ezeknek a fényében, s nem kell attól félnünk, hogy netán összetörik az üvegtál. Merthogy vannak üvegből készült kagylók is, amelyek nagyon jól működnek egy hotel vagy egy kiállítóterem falai között, de nem annyira praktikusak (és nem is feltétlen mutatnak jól) egy családi ház fürdőszobájában. A különleges megjelenéseknek is meg van a maguk helye.

mosdokagylo-pic2

Gondoljunk csak bele, hogy veszünk egy nagyon különleges, réz kagylót, amiben az első este már a könyökéig sáros csemete mosakodik. Ugye nem fér össze a dolog? Ne akarjunk mindent. Az ízléses kinézethez nem kell exkluzív termékeket választanunk. Koncentráljunk arra, hogy funkcionálisan helyén legyenek a dolgok. A réz kagyló esetében vérezne a szívünk, ha neki kellene állnunk kitakarítani az egészet, de kénytelen lennénk, mert egyébként a dizájn csak tiszta térben működik. A rendetlenül hagyott, de gondosan berendezett fürdőszobával csak öngólt rúgunk. 

Mosdókagyló döntések

A kettő nem feltétlen zárja ki egymást, de jobb, ha az utóbbi felé billen a mérleg. A későbbiekben nagyon sok bosszúságunk lesz abból, ha jól néz ki, de a használata kényelmetlen. Ez alapvetően a kis kagylók problémája is. Lehet, hogy az apró fürdőszobák gyöngyszeme, de a használatuk sosem lesz kényelmes. Ez a kompromisszum nem mindig választás kérdése, de nagyon jó lecke arra, hogy ha lehetőségünk nyílik rá, akkor másképp csináljuk a dolgokat. A szanitereknek több hely kell, mint amennyit maga a tárgy kitesz. Föléjük hajolunk, beleülünk stb. Ezek a mozgások teret igényelnek, s ha nincs elegendő, akkor majd bosszankodunk, hogy folyik mindenfelé a víz vagy a falba verjük a fejünket arcmosás közben.