laborvizsgálat2_1

Hogyan segíthetnek bennünket a laborvizsgálatok?

Laborvizsgálatokkal az egészséges életmód felé

Sokan, amikor elhatározzák, hogy most áttérnek egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életmódra, általában nem gondolnak arra, hogy ezt egy laborvizsgálattal kellene elkezdeniük. A gyakorlatban ez azonban nem így van, egy ilyen lehetőség sokat segíthet bennünket a fejlődésben és az elkezdésben. Nem csak remek kezdőlökés, de a biztonságunk érdekében is érdemes lehet arra a döntésre jutni, hogy elvégeztetünk egy vér- és esetleg egy vizeletvizsgálatot is, hogy egy kicsit jobban megismerhessük a kezdőpontot. 

Első lépések egy új életmód felé a laborvizsgálattal

A laborvizsgálatok remek kezdőlökést jelentenek az embernek, hogyha nem tudja, honnan is induljon. Esetleg választhatunk ebben az esetben olyan csomagot is néhány klinikán, amelyek magukba foglalnak egy dietetikai tanácsadást is, amely a laborvizsgálati eredményeink függvényében történik. Így nem csak a súlyunknak és testzsírszázalékunknak megfelelő diétát tudnak felírni, hanem figyelembe tudják venni, hogy mely tápanyagok hiányoznak a testünkből. Ennek függvényében az ember sokkal jobban képes teljesíteni, mintha csak saját magára támaszkodhatna. Egyrészt, a dietetikus tudja a dolgát, hasznos mindennapi tanácsokkal láthat el bennünket, és persze az étrendet is a saját ízlésünk alapján állítja össze, hogyha erre lehetőség van. A laborvizsgálat pedig megnézi, hogy milyen állapotban van a testünk. Itt kiderülhetnek esetleges problémák, a vizsgálat megmutat mindenféle hormonszintet, esetleges gyulladást, a tünetek együttese pedig komoly problémákra is fényt deríthet. 

laborvizsgálat2_3

A laborvizsgálatok hasznossága tehát megkérdőjelezhetetlen, azonban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan is kezdjünk neki, hol tudjuk igénybe venni ezt a szolgáltatást. Nézzük meg tehát ennek egyik lehetséges folyamatát. 

Laborvizsgálat a SYNLAB klinikáján

A SYNLAB klinikáját több szempontból is tudom ajánlani. Ennek egyik fő oka, hogy számos választási lehetőségünk van, hogyha szeretnénk elindulni a sportolói életben, vagy egyszerűen csak életmódot változtatnánk. Emellett hetente ötnél többször edző igazi sportemberek számára is kínálnak vizsgálatokat. A választék tehát nagy, és minél hosszabb és specifikusabb szolgáltatásról van szó, annál jobb ajánlatokat is kaphatunk. Ha azonban az ember csak egy egyszerű laborvizsgálat eredményt szeretne, akkor az ár miatt nem kell aggódnia, néhány ezer forintból kényelmesen elvégeztethető a vizsgálat, és még el is magyarázzák az ember számára, hogy melyik adat mit jelent, és hogyan lehet változtatni rajta. 

A SYNLAB Budapest területén több klinikával is rendelkezik, az ember biztosan talál olyan helyet a választékban, ahová könnyedén el tud jutni, kevés átszállással még a messzebb városokból is. Nem csak a helyszín eldöntése egyszerű feladat, de a klinika időpontfoglaló rendszere is online működik, így az ember többször is megfontolhatja az időpontot, és mindent a saját időbeosztásához tud igazítani. Így be lehet ugrani munka előtt, vagy közvetlenül munka után is, kényelmesen, ahogy az embernek a legjobban kijön. 

A csomagok megtalálása sem nehéz feladat, egy teszt segíti az érdeklődőket, amelyekkel könnyen meg lehet találni a nekünk való csomagot, amelyről egyúttal részletesebben is tájékozódni tudunk a honlapon. Persze nem muszáj éppen azt a lehetőséget választani, amit az embernek a teszt ajánl, hogyha kevésbé részletes megoldást szeretnénk, annak sincsen akadálya, illetve alaposabb vizsgálatra is elő tudunk fizetni. 

laborvizsgálat2_2

Mit kezdhetünk a laborvizsgálat eredményeivel?

Alapként használhatjuk azokat a fejlődésünkhöz. A laborvizsgálatoknak hála látjuk számokban is kifejezve, hogy honnan indultunk, néhány hónappal később egy másik időponton pedig megnézhetjük, hogy mi mindenre képesek nem vagyunk az életmód megváltoztatásával, edzéssel és megfelelő ismeretekkel a testünkről. A laborvizsgálatok pontosan ezt nyújtják nekünk, egy biztos pontot. Hogyha az embernek csak a közérzete rossz, ha csak néhány furcsa, általános tünete van, vagy csak egyszerűen fáradtabb a megszokottnál, akkor is lehet, hogy a vérképen már meg fog mutatkozni, hogy mi a probléma. Hogyha ezt az ember hamar kezelni tudja, akkor nem marad le a kellemetlenségek miatt a munkával, nem kell betegszabadságot kivennie, nem érzi hasztalannak magát, és nem marad le az edzéssel sem. Sokan a kellemetlen közérzetet használják arra, hogy megtörjék az addig gondosan betartott diétát, azonban ezek után az embernek nem lesz lehetősége arra, hogy nagyon beleélje magát ebbe a helyzetbe, hogyha a táplálkozásával vagy vitaminok szedésével máris korrigálni tudja a problémákat. 

Ma már csak örülhetünk, hogy erre egyáltalán lehetőségünk van. Szerintem ez egy remek módja annak, hogy formában tudjuk tartani magunkat, amit érdemes kihasználni, hogyha az ember tényleg mindent szeretne megtenni az egészsége és a változás érdekében. Hogyha pedig valaki már igazi sportember, akkor szintén hasznos lehet egy ilyen vizsgálat, hiszen a szervezetet igencsak megviseli az edzés, és egy ideig persze hasznos, de érdemes odafigyelnünk, hogy ez így is maradjon, és nehogy valamilyen komolyabb probléma legyen a dologból.