Új konyhai csaptelep – na de milyen legyen?

Milyen legyen a csaptelep? Hogyan kezdjünk neki a keresésnek?

Amikor csaptelep vásárlásra adjuk a fejünket két szempontból járhatjuk körbe a témát. Megközelíthetjük a dizájn vagy a funkció szempontjából is. Érdemes az utóbbit előre venni, hiszen a konyhai használatnál kimondottan fontos a kényelmes működtetés, hiszen nagyon sok tevékenység zajlik és többféle szerepkörnek kell megfelelnie. A dizájn miatt pedig nem érdemes aggódni, hiszen ma már minden csaptelep igényes kivitelű. Ami fontosabb, az a csaptelep anyagának és változatának kiválasztása. Tehát melyek azok a kérdések, amelyeket fel kell tennünk magunknak, mielőtt kiválasztjuk álmaink csaptelepét? Ha már tudjuk, milyen funkciókra van igényünk, akkor már sokkal könnyebb megtalálni a megfelelő formát és színt.

Először is vegyük figyelembe azt, hogy a már meglévő mosogatótálcához keresünk új csapot vagy egy teljesen új szettet szeretnénk? Utóbbinál sokkal szabadabban válogathatunk, de nyilván annak a költségei is magasabbak, hiszen nem csak a csapot kell megvásárolnunk.

Miben más konyhai csaptelep a többinél?

A konyhai csaptelepek általában magasabbak a többinél és forgathatók is, annak érdekében, hogy kényelmesen használhassuk őket. Vagyis, hogy ne akadályozzák a mosogató használatát. Amennyiben fontos számunkra a környezettudatosság és a víztakarékosság, érdemes már előre kalkulálni vele. Bizonyos csapokhoz utólag is vásárolhatók kiegészítők, amely kedvezőbbé teszik a használatukat, de ár-érték arányban jobban megéri már eleve ezeket a szempontokat is kielégítő csapot vásárolnunk.

Milyen konyhai csaptelep kapható?

A konyhai csapok kínálat igen választékos, így szinten biztos, hogy valamennyi igényünket le fogja fedni. A klasszikus, normális kivitelű csapok abszolút funkcionálisak és legfeljebb a kivitelezésükben és anyagjukban különböznek egymástól. Természetesen itt sem mindegy, hogy milyen kerül beépítésre. Figyelembe kell venni a mosogató mélységét. Minél kisebb kapacitású a mosogató, annál magasabb csapra lesz szükségünk, hogy a háztartásunk legnagyobb edényét is alá tudjuk tenni. Ha esetleg különlegesebb kivitelűre áhítozunk, akár színben, akár formában, akkor ebben a kategóriában biztosan találunk kedvünkre valót.

A kihízható fejes típusok éppen fénykorukat élik. Rendkívül praktikusak és sokoldalúan felhasználható csapok, hiszen egy nagyobb edényt is kényelmesen el tudunk mosni, vagy megtudunk tölteni vízzel alattunk. Arról nem is beszélve, hogy a mosogatótálca is könnyedén tisztítható. Hátrányuk azonban leginkább az, hogy forma és színválasztékban meg sem közelítik az előző kategóriát. Esetükben tényleg a funkción és a kényelmen van a hangsúly.

Egyre népszerűbb és keresettebb a vízszűrős csaptelep. Ezek a újkeletű csapok megszűrik a lakásba bejövő vizet, mielőtt az a poharunkba kerülne, vagy a salátánkba. Ezek a vízszűrős csapok remek alternatívái palackozott vizeknek, hiszen mindig friss és finom vizet tudunk fogyasztani a csapból, és nem kell a palackozott vizek cipelésével és a göngyölegek tárolásával bajlódni. Sőt! A tervezők még ennél is messzebb mentek és megalkották azokat a csapokat, amelyek nem csak megszűrik, de szénsavval is dúsítják a vizet. Vagy ha inkább a forró szűrt vizet részesítjük előnyben, akkor már arra is kínálnak beépíthető csap rendszereket. A forma és a funkció ebben a kategóriában abszolút kiegészíti egymást. A legmodernebb csapok tartoznak ide, amelyek egyúttal víztakarékosak is.

Végül pedig érdemes szót ejteni a mozgásra vagy érintésre reagáló csapokról is. Nyilvános helyeket, közösségi helyszíneken már nagyon sokszor találkozhatunk velük, de egyre gyakrabban jelennek meg a háztartásokban is. Ma már touch-os kivitelben is kaphatunk csaptelepet, csak azt kell eldöntenünk, hogy a kezünk vagy a lábunk érintésére reagáljon. Nincsen nyitókar, hanem csak egyszerűen megérintjük a csapot valahol és már folyik is a víz a csapból. Ez alapján az elv alapján, választhatjuk azt, hogy, ha lábunk ér hozzá egy ponthoz, akkor már indul is víz. Ez jó megoldás, ha tele a kezünk, de még is szükségünk van vízre. Víztakarékosság szempontjából ez a kategória a nyertes. Tényleg csak annyi vizet használunk el, amennyire szükség van.

Nemrég jelent meg a piacon egy teljesen új kategória, amibe a kivehető csapok tartoznak. A mosogató és az ablak örök konfliktusának megoldására fejlesztették ki a helyéről kiemelhető csapot. Ha szeretjük a friss levegőt, szellőztetni is szeretnénk azon az ablakon, akkor mindenképpen kivehető csapot válaszunk, amelyet elegánsan félre tudunk dönteni, amikor ki szeretnénk nyitni az ablakot.  Ez azonban már a drágább termékek közé tartozik.

Milyen anyagból legyen a konyhai csaptelep?

A csap anyagát meghatározza a mosogatótálca anyaga is. Ahhoz hasonlóan kapható króm, gránit, műanyag, sárgaréz, gumi. Mindnek megvan a maga előnye és hátránya, ami leginkább a takarításkor, vízkövesedéssel való küzdelemnél, kopáskor jön elő. A króm a legelterjedtebb és legrégebbi anyag, amelyet csapot gyártására használnak, viszont a vízkőtől foltosak lehetnek. A gránitbevonat esztétikusabb, de drágább és kevésbé tartós, mint a króm. Tartósság szempontjából a leggyengébb a réz. Könnyedén karcolódig és kopik a használatok során. A konyhai csaptelep gyakorlatilag napi szintű használatnak van kitéve, ezért fontos átgondolni, milyet választunk. A minőséget helyezzük az esztétika elő, és akkor hosszútávon elégedettek leszünk a választásunkkal.