Milyen Különleges Úti Célok vannak a világban?

A Különleges Úti Célok közé mik tartoznak?

Számtalan olyan szeglete van a bolygónknak, amelyet egyszer az életben, ha lehetőségünk adódig rá, feltétlenül látnunk kell. Ezek közül néhány azért is különleges, mert csak nagyon szigorú előkészületetek után és mellett látogathatunk el. A Különleges Úti Célok éppen ebben segít nekünk, már a foglalás első pillanatától a hazaérkezés pillanatáig. Ez azért garantált, mert a vállalat csakis olyan szálláshelyekkel és kísérőkkel áll szerződésben, akikben maguk is maximálisan megbíznak és jó kapcsolatot ápolnak, hiszen, hogy máshogy kínálhatnának fel ehhez hasonló szolgáltatást. A Különleges Úti Célok egy nemzetközi csapat magyarországi ága, tehát igen kiterjedt utazókörrel rendelkeznek, akik között fiatalok és idősek egyaránt megtalálhatóak.

Kiemelt Különleges Úti Cél például a politikai berendezkedéséről elhíresült Észak-Korea. A zárt ország igencsak kíváncsivá tette a világ utazóit, s ők lehetőséget kínálnak arra, hogy maximálisan biztonságos és legális körülmények között megcsodálhassuk az országot. Rendszeresek a csoportos utakat egész évben, amelyek érintik a helyi fesztiválokat és az évente megrendezett Golfbajnokságot is. Sőt, amennyiben nem szeretjük a csoportos utakat, privátra is lehetőségünk van. És miért érdemes ezt a távol-keleti országot látni? A Különleges Úti Célok egy olyan teljeskörű programot ajánl, amellyel minden fontosabb látványosságot érint. Ilyen Pjongjang, Észak-Korea fővárosa, a Sino-Koreai Barátság Hídja, a Myohang-hegység, a Nemzetközi Barátság Kiállítási Központ, a Pohyon Templom, a diadalív és az Mangyongdae Őslakos Ház, Panmunjom (amely a „béke faluja”, észak és dél határán található falu). A programból ez a néhány látványosság mindössze egy kis ízelítő volt. További információkat találunk a Különleges Úti Célok hivatalos honlapján, a teljes programleírás alatt.  Ezek az utazások havonta esedékesek, így voltaképpen bármikor foglalhatunk, garantáltaltan nem maradunk le semmiről (kivéve a szezonális attrakciókat persze).

Milyen Különleges Úti Célok vannak Közép-Ázsiában?

A közép-ázsiai különleges úti célok közé tartoznak a következő országok: Türkmenisztán, Üzbegisztán, Afganisztán, Iraki Kurdisztán, Irán és még számos másik célország.  Közép-Ázsia a különleges úti célok egyik Mekkája. Ázsia szárazföldekkel körülvett régiója, mely keresztútként szolgált az emberek, árucikkek és eszmék mozgásában Európa, a Közel-Kelet, Dél- és Kelet-Ázsia között. Változatos topográfiája lenyűgöző. A magas fennsíkok és hegyormok mellett hatalmas sivatag és fátlan, füves szteppék is megcsodálhatók. Emellett néhány folyója is akad ennek a régiónak és két nagyon tó is idetartozik: az Amu-darja, a Szir-darja és a Hari Rud, legnagyobb tavai az Aral-tó és Balkas-tó. A víz ezen a területi egységen értékesebb mindennél. De nem csak tájaival, de változatos kultúrájú országaival is érdemes megismerkedni, hiszen merőben más a megszokott, európainál. Különlegesen Úti Célok között is kiemelkedik a világ talán egyik legkevésbé ismert országa, Türkmenisztán. Ez a gyöngyszem, amely általában hiányzik az emberek bakancslistájáról, nagyon sok látnivalóval tud szolgálni. Mindössze a közelmúltban kezdtek nyitni a külföldiek felé, mindeddig megőrizték maguknak régészeti kincseiket, a Karakum sivatag holdbéli mezsgyéjét és az örökké lángoló gáz krátert, amelyet a világ csak úgy ismer, hogy a Pokol kapuja. Ez a hihetetlenül földöntúli látvány egy rosszul sikerült bányafúrás következménye. Az akkori szakértők, geológusok a gáz elégetését javasolták, de a tűz azóta sem aludt ki. Az izzó gödörből kiáramló hőség csak néhány percig elviselhető, érdemesebb távolabbról szemlélni a lángoló üstöt, mely főként éjszaka nyújt “pokoli” látványt.

Milyen Különleges Úti Célok vannak a föld legdélebbre eső vidékén?

Igen, a Déli-Sarkról van szó, ugyanis megfelelő számú érdeklődés esetén még az Antarktikára is bejelentkezhetünk. Ez nem csak az ottani kietlen jégmezök megcsodálására ad lehetőséget, hanem jégfalmászásra, kajakozásra és még számtalan élményprogramra, amelyekre csak a Különleges Úti Célok csapatával nyílik lehetőségünk. Egyik legnépszerűbb ottani turistalátványosság egy 1970. október 8-án lezuhant Pegasus névre keresztelt C-121 Lockheed Constellation személyszállító repülőgép. Elsőre talán kissé abszurdnak hangzik ’gyönyörködni” egy katasztrófa helyszínében, de az ilyen jellegű kaland sokkal inkább ismeretterjesztő. Ráadásul a szerencsétlenség során szerencsére senki sem sérült meg a gép 80 utasa és pilóták közül. A jégmezőt, ahol a Lockheed végül földet ért, a gép után Pegasus White Ice Runwaynek (Pegasus Fehér Jég Kifutópálya) nevezték el. Egyébként ide tartozik a Déli-Sark legdélebibb légikikötője is, ahol a repülők tulajdonképpen a jégre szállnak le, nincs kiépített kifutópálya.

Veszélyes az ilyen Különleges Úti Célok meglátogatása?

Ezek szervezett utak, amelyek a legkörültekintőbb módon kerülnek összeállításra, leszervezésre, így nem jelentenek nagyobb kockázatot, mint bármely másik ország meglátogatás. A be-és kiutazásnak szigorúbb feltételei vannak, és számos ellenőrzőponton kell áthaladnunk, ha részt veszik ezeken az utakon, de mindenben a segítségünkre vannak és lesznek az utazás szervezői, vezetői.