Miért előnyös a haszongépjármű bérlet?

Lízing helyett haszongépjármű bérlet

Sokak fejében megfordulhatott már, miért is olyan előnyös a haszongépjármű bérlet, miért veszik olyan sokan igénybe, miközben saját kocsija is lehet az embernek, pontosabban a vállalkozásnak. A feltevés persze jól hangzik, de egy haszongépjármű bérlet sok szempontból előnyösebb, mint a saját jármű, amely viszont értéket képvisel. Annak azonban ára van, természetesen. Induló vagy nem több milliót, esetleg milliárdot hozó vállalkozás esetében egy saját jármű megvásárlása közel lehetetlen feladat, miközben az üzlet könnyedén a feje tetejére állhat.

Haszongépjármű bérlés nehéz helyzetben is

Tekintsük csak meg a mostani helyzetet. Egy pandémiára senki sem számított még néhány hónappal ezelőtt. Költöttük felesleges luxuscikkekre a pénzünket, természetesnek vettük a baráti öleléseket, az áruházakat, biztosak voltunk az állásunkban. Kereskedőként ez még inkább megremegtette sokakban a világunkba vetett hitet. Saját jármű helyett most logikusabbnak tűnik haszongépjármű bérletet venni, és maradék forintokat a bankban vagy a fiókban tárolni, mert bármikor újra megőrölhet a világunk valami más miatt. Ilyenkor a félretett pénz az egyetlen, ami segíthet túlélni. Nem így kellett volna már eddig is élnünk? Logikusan, előrelátóan, nem ész nélkül szórni a pénzt és felesleges befektetéseket tenni egy haszongépjárműbe, mert fájt a lelkünknek a bérleti díj kifizetése, miközben most sokan adhatták is el áron alul a saját járművüket? Ebből a helyzetből azonban sokat is tanulhattunk. Ez volt a tanulópénz nem csak a magánszemélyek, de főleg a vállalkozók számára. Ma már okosabban cselekednénk, ha néhány évvel korábbra utazhatnánk vissza, de tudva, mi fog következni. Akik addig úgy érezték, hogy belefér az a plusz egy saját jármű, az a nem biztos befektetés, azok most sajnálhatják, hogy nem cselekedtek óvatosan. És hogy milyen gyakorlati haszna is van egy haszongépjármű bérletnek? Az máris kiderül.

A haszongépjármű bérlet előnyei

A bérlés senki számára nem ismeretlen fogalom. A haszongépjármű bérlet azonban már ritkábban fordul meg a fejünkben, pedig nap, mint nap számos nem személyszállításra alkalmas jármű megy el a közvetlen környezetünkben. Bosszankodunk a kamionok miatt, látjuk a szállítókat a boltokban, állunk mellettük a dugóban, de elgondolkozunk valaha, hogy ezek a járművek kinek a tulajdonai? Talán elsőkörös vállalkozóként még csak félve tekintünk a jövőbe, hogy mégis miből lesz a mi vállalkozásunknak pénze egy ilyen járműre. És ezen a ponton lép be a képbe a haszongépjármű bérlet, amit a nap megmentőjének is lehetne hívni. A haszongépjármű bérlet egy tervezhető költség. Nem kell azon agyalnunk, hogy megveszünk egy járművet, majd számolnunk kell átíratási költséggel, biztosítással, javítással, alkatrészek cseréjével és minden kötelező ellenőrzéssel, miközben pusztán egy jeges úton megcsúszás is megkárosíthat bennünket. A bérlés nem ilyen, itt fix összegért, amit autóra pontosan meg tudunk nézni a honlapon, bérelhetünk járművet. És ennyi. Pont annyi a saját költség, amennyi elfér abban a rubrikában, tudva hány nap, hogyan, mikor tudjuk igénybe venni. De nem csak akkor jöhet jól ez a szolgáltatás, hogyha nincs meg az anyagi keret vagy nem látjuk logikusnak a saját jármű vásárlását. A bérlet a váraltan eseményekben nyújt azonnali megoldást egy csereautó formájában, ami lényegében helyettesíti a szállítást, amíg a mi kocsink a szerelőnél pihen. Már csak ezért is érdemes csupán a haszongépjármű bérletet választani. Hiszen a szerelési költségek nem minket illetnek, viszont nem is lenne erre szükség, mivel a bérelhető autók mindig kiváló fizikai állapotban vannak nem csak az alkatrészek szempontjából, hanem a tisztaság felől nézve is. Milyen jó is lenne, hogyha a saját autónk is minden reggel ki kellene takarítva, mindez a tudomásunk nélkül! Segítő manócskák azonban nem járnak éjjelente, míg a bérelt autót mindig a lehető legjobb állapotban kapjuk, és vezetésre készen. Nekünk már semmi dolgunk nincs az autóval, mint vezetni. A sok ellenőrzésen és javításon kívül az adminisztrációs feladatok sem hárulnak ránk.

Amikor több haszongépjármű bérlet is szükséges

Minden vállalatnak megvan a maga sajátossága. Némelyik egyetlen fajta haszongépjármű bérlet mellett tette le a voksát, másoknak igényektől és árutól változik az, hogy melyik a tökéletes szállítóeszköz a teherautótól kezdve egészen a hűtőkocsiig. Éppen ezért a bérlés az egyetlen igazán jövedelmező módja annak, hogy a járműveket gond nélkül tudjuk egyik fajtáról a másikra cserélni. Az ilyesfajta mobilitási lehetőség a vállalkozók ügyfélkörének is azt sugallja: az illető tudja, mit csinál és megéri vele dolgozni.

Haszongépjármű bérlet lízing helyett

A lízing megint csak egy érdekes probléma. Habár az üzlet végén, jó pár hónappal vagy évvel később a sajátunknak mondhatunk egy járművet, a költségek miatt aligha lesz nyereséges ez a vállalkozásunk. Még ha sűrűbben is használunk egy teherautót, még úgy is megéri a fáradtságot a bérleti szerződés tehát.