Legyen a kertben medence!

Útunk a medence vásárlásig

Gyerekként szinte könyörögtem a szüleimnek, hogy legyen a kertben medencénk. Több olyan ismerősünk is volt, akiknek volt medencéjük és mindig irigykedve gondoltam arra, hogy akkor csobbannak egyet a nyári kánikula közepette, amikor kedvük tartja. Arról természetesen mit sem tudtam, mi mindennel jár egy kerti medence karbantartása. Majd húsz évvel később már sokkal reálisabban közelítem meg a témát – de nem tettem le arról, hogy legyen egy sajátunk, immár nem a szülői, hanem az új otthonunkban. Hozzáteszem, nagyon kalandosnak indult a projekt, mert először is utána kellett néznünk, mi mindenre van szükség, a medencetesten kívül. Lássuk, mi minden információt gyűjtöttem! Eltökéltem, hogy megosztom veletek, ha ti is medence-projektre adnátok a fejetek.

A kerti medence megvásárlása csak egy dolog, de már az sem egyszerű, mert nagyon sok különböző típus található. Vannak az egyszerű kis gyermekmedencék, amit a szülők erős tüdővel – szerencsésebbek vagy előrelátóbbak pumpával – fújnak fel, és a gyerkőcök addig élvezik a pancsolást, ameddig az anyag meg nem adja magát. És ehhez elegendő egy kósza faág is, vagy egy fenyőtüske. Lényeg, ami lényeg, hogy hiába készítik őket masszív anyagból, az élettartalmuk sajnos igen rövid. Még akkor is, ha ragasztót is veszünk hozzá.

A felállítható medencéknek három típusa van: felfújható szélű, fémvázas és fémpalástos. A felfújható szélű nem sokban különbözik a gyerekek kisebb medencéjétől. Előnye, hogy egyszerű, mint a faék, hátránya, hogy amint megtalálja egy macska vagy kutya, akkor gyakran vége is. Ha nem egy macska, az UV sugárzás fogja tönkretenni két-három év alatt. A fémvázas változat rugalmas testét és a medence tömegét egy összeszerelhető fémcső-váz és annak a tartólábai tartják. Alakja lehet kerek, szögletes vagy ovális. A harmadik a fémpalástos medence, ahol a medence fala merev fém. Itt figyelni kell arra, hogy szükséges-e beásni a medencét a földbe, vagy elég az oldaltámasz.

A medence esetében semmiképp sem a méret a lényeg

Az épített medence nem jöhetett szóba, mert sajnos anyagiakban igen kiugró a többihez képest, csak bizonyos méret felett érdemes belefogni és a beépítés sem megoldható. Tehát a listánk egyre csak zsugorodott ilyen szempontból. Némi extra utánajárással megtudtam, hogy az előre gyártott változatoknál is figyelni kell, mert a méret, ami a dobozra van írva, félrevezető tud lenni. Az épített medence a kertünk mérete miatt sem jöhetett szóba – ahogy ezt említettem – de szerettük volna a lehető legnagyobbat. Szerencsére a cikk még időben megtalált engem, mert nagy bajban lettünk volna. Kiderült, hogy némi túlzással ugyan, de a medence méretei köszönőviszonyban sincsenek a ráírt méretekkel. Az oldaltámaszok miatt sokkal nagyobb hely kell nekik, mint azt az ember gondolná. Ezt még úgy sejti az ember, ahogy azt is, hogy nem lehet vízzel teljesen teletölteni. De ha ez nem elég, a medence valódi mérete sokkal kisebb, mint az a számokból vélni lehet. A cikk írója szerint a reklámozott méretnél a valóságban közel 10%-kal kisebb a medence, viszont 20%-kal nagyobb helyre lesz szükség hozzá. És ez alól egyik forma sem kivétel. Voltaképp újra kellett kalkulálnunk mindent, pedig már konkrét termékek nézegettünk. Amiért még hasznos olvasmány volt, hogy megtudjuk, érdemes a szetteket nézni. A medencetest csak egy része a teljesnek, még nagyon sok eszközre van szükség hozzá, hogy megfelelően karban legyen tartva. Márpedig ezeknél a méreteknél nem engedi le az ember a vizet hetente és tölti újra. Akkor az egekbe szöknek a vízszámla.

Egy medence élete a felállítás után

Mindent összevetve sikerült kiszámolnunk mekkora fémvázas medence fér el a kertben. Ezt innen szereztük be: https://aqualing.hu/kerti-medencek/femvazas-medencek.html . Igen, a fémvázas változatra tettük le a voksunkat, mert ár-érték arányban és a használat arányában ez éri meg a legjobban. Évente nagyjából három hónapra tehető az az időszak, amikor vígan használhatjuk. Akkor sem tévedünk oda minden nap etc. A használaton kívüli napok a passzív karbantartással fognak eltelni. Ez egy másik nagy körbejárt témakör, ami a vásárlást megelőzte. Ugyanis a dolog nem csak abból áll, hogy a kosárba tesszük, hazavisszük, telepítjük, majd jóhiszeműen kimegyünk rá egy hétre és váratlanul állunk a bezöldülés előtt. Bizony… szükség lesz vegyszerre is, de abból is akad majd 20 fajta: klór, kombi klór, szer sokkoló klórozáshoz, habzásgátló, algaölő, top algaölő, pelyhesítő, ph plusz, ph mínusz, bróm, aktív oxigén A és B, medencecsík-tisztító, vízkő-kiválást akadályozó szer stb. Honnan tudjuk, melyikre van szükségünk? Egyáltalán mi mire jó?

A medence karbantartása

A vizet folyamatosan vegyszerezni kell, különben gyorsan szennyeződik, és végül élvezhetetlen lesz. Már a feltöltéskor meg kell spékelni egy jó adag vegyszerre (Köbméter szerinti arányban). Ez a vegyszer általában klór. A klór ára kedvező, de ha túl sokat teszünk a vízbe, akkor csípi a szemünket, kikezdheti a ruhát és persze a szaga is meglehetősen kellemetlen. Ezért óvatosan kell adagolni. Egyszerűbb lesz a dolgunk, ha kombinált adalékot veszünk, amely tartalmaz algaölőt és pelyhesítőt is. A pelyhesítő szert tulajdonképpen összeragasztja a mikroszennyeződéseket, így a szűrő el tud bánni velük. Szóba is került a legfontosabb berendezés: a szűrő. Nincsen sokáig élvezhető kerti medence szűrő nélkül! Szűrőt muszáj venni. Tehát, ha medencét szeretnénk, nagyon sok kiegészítő kell hozzá, azonban mi nem bántuk meg ezt a beruházást.