Kontaktlencsés tiniknek

Ha kontaktlencsére váltanál

Tiniként az ember élete nehéz, próbál minél jobban kinézni, divatosabb lenni, és ezen a szemüveg nem segít. Ilyenkor kezd csak el az ember sminkelni, és máris egy szemüveg takarja el a szemét, miközben hordhatna kontaktlencsét is. A legtöbb szülő azonban még nem engedi ebben a korban a használatát. Nekik is készült ez a kis írás a lencsékről, hogy könnyebben meg tudják hozni a döntésüket.

Hány éves kortól ajánlott a kontaktlencse használata?

A kontaktlencse kor helyett sokkal inkább szellemi érettséghez van kötve. Sok gyerek 14-16 éves korában még nem elég érett ahhoz, hogy felelősségteljesen tudja használni a lencséket, azonban efölött már nincs igazán akadálya a használatának. A lencsék viselése és gondozása komoly dolog. A megfelelő kezelése létfontosságú kérdés ahhoz, hogy a szem ne sérüljön meg.

Mit is kell tudnia egy kontaktlencsésnek?

A lencse nem gyerekjáték, ezt minden szülő tudja, de fontos, hogy a tinik is belássák a nem megfelelő körültekintés veszélyességét. Mit kell tehát tennie egy lencsés embernek? Először is, fontos a megfelelő tárolás. Ez mindennek az alapja. A lencsét egy külön tokban tároljuk, aminek két oldala van, egy jobb és egy bal. A tárolásra folyadékot használunk, amit minden egyes nap cserélni kell. A tokot pedig minden használat előtt elmossuk, nehogy kosz kerüljön a kontaktlencsére. A lencse tisztítása a másik kulcsfontosságú kérdés. Használat után alapos mosás és öblítés szükséges, berakás előtt pedig szintén az öblítés nem árt. Az alapos tisztítás elengedhetetlen, mert a lencse estére tele lesz szemmel nem látható kosszal és kórokozókkal, amiktől meg kell azt szabadítani. Azonban ehhez legalább 20 másodperces mosásra van szüksége. A lencse komoly felelősség, mert nagy önuralmat és odafigyelést igényel. Az ember sminkelési szokásait a berakáshoz és a kivételhez kell igazítani. A szemét nem dörzsölheti meg csak úgy az ember, mert könnyedén kifordulhat az a helyéről, és leeshet a koszba. Nehéznek hangzik, és tényleg az is lehet annak a számára, aki még nem érett meg a viselésére. Azonban a kontaktlencse, bár elsőre meg kell szokni, mint minden változást, nagy segítség a mindennapokban. Egy érett, felnőttes tini egész életminőségén javíthat, és sokat segíthet neki az önbizalmán, ha nem kell szemüveget hordania. Nézzük is meg, milyen előnyei vannak a lencse viselésének.

A kontaktlencse előnyei

A lencsének számos előnye van. Keret nélkül, tehát az egész látótérben jól lát az ember, mintha csak a saját szeme lenne élesen látó. A nagy tér nagy szabadságot jelent. Nincsen fizikailag kiálló része, így nem akad bele semmibe, nem fáj tőle az ember orrnyerge vagy a füle mögötti terület, nem esik le, hogyha dolgozik vagy edz az ember, ami nagyon kényelmes. Tulajdonképpen észre sem veszi az ember napközben, hogy éppen valami extra látássegítő terméket visel. Nem takarja az arcot, ezáltal nem is változtatja meg azt. Nem takarja ki a sminket, és nem kell attól félni, hogy az ember valamilyen kárt tesz benne. Ha az ember nem szeret egyszerre nagyobb összeget kiadni a kezéből, akkor egyszerűbb az olcsóbb háromhavi terméket választani, mint egy egész szemüveget csináltatni. A kontaktlencse tehát láthatatlan, kényelmes, és mégis tökéletesen végzi a feladatát.

Az első kontaktlencséd

Ha úgy érzed, neked találták ki a kontaktlencsét, mert már elég felelősségteljesnek érzed magad, akkor nincs is más hátra, mint megrendelni az első adagot: https://eoptika.hu/termekek/kontaktlencse.html. Az első párnál betanításon kell részt venni, azonban ez ne tántorítson el attól, hogy nekivágj a dolognak. Egy látogatás az optikában, és már használhatod is a lencsét! A betanítás fontos, itt fognak neked minden fontos információt elmondani, és már meg is fogod csinálni az első behelyezést és kivételt, hogy biztosan menjen otthon is. Itt kapni fogsz egy egyhavi lencsét, azonban már meg is rendelheted az elkövetkező hónapok adagját, hogyha esetleg a kezdeti „ügyetlenségben” egyet-kettőt elszakítasz, elhagysz, vagy csak kényelmetlenné válik a hordása valami miatt. A lényeg, hogy ne ess kétségbe, a kezdeti időszak ilyen, néhány nap vagy hét és már profi leszel a dologban, csak türelmesnek és kitartónak kell lenni.

Tapasztalatom a kontaktlencsével

Én tizenhat évesen lettem kontaktlencsés, és a mai napig hordom, pedig már jó néhány év eltelt. Soha nem bántam meg, hogy váltottam, szerintem sokat dob a mindennapjaimon a szemüveg nélküliség. Nem párásodik az üveg, nem kell hozzá igazítanom a frizurám vagy a sminkem, hanem mindent használhatok úgy, ahogy nekem jól esik. Éppen ezért, én mindenkinek bátran merem ajánlani, hogy váltson, és használja ki a 21. század lehetőségeit a lehető legjobban.

Ne feledjétek, 18 éves kor alatt csak szülői engedéllyel használjátok a lencsét, és mindenképpen figyeljetek oda a betanításon, ne hagyjatok ki egyetlen lépést sem a tisztítás vagy a berakási-kivételi folyamat során. Ha mindent helyesen csinál az ember, akkor nincs is egyszerűbb a lencse viselésénél.